Om oss

Røyken Sportsdykkerklubb (RSDK) er en dykkeklubb som ble stiftet i 23. oktober 1978. Vi er tilknyttet Norges Dykkeforbund (NDF) og Norges Idrettsforbund (NIF), Oslo og Akershus Dykkekrets (OADK) og Asker Idrettsråd. Klubbhuset leier vi av Asker kommune. Vi har fokus på gode opplevelser under vann, trygg dykkeledelse, bra sikkerhet og god organisering. Barn, unge og voksne er velkomne, - både fridykkere og apparatdykkere. 

VIPR-PODDEN med Kaja Høgås

Fagertun

Klubbhuset vårt er et koselig stabbur på Fagertun i Båtstø. Det ligger landlig og idyllisk til et steinkast fra sjøkanten, ved et offentlig friområde med gress, badestrand og grillsted. I ytterkanten av sandstranda har vi to undervannsskjær, det ene ned til 18 meter og det andre til 27 meters. Dette gir fine dykkedybder for flere nivåer. En «egen undersjøisk hage» med små, hvite sjønelliker, oransje dødmannshånd og et par vakre, rosa muddersjøroser. Noen torsker slapper av når mørket senker seg til natta. Et par fine taskekrabber titter opp og flere hummere gjemmer seg i hulene sine. Småfisk svømmer ut og inn av åpningene i de kunstige revene. De observante kan oppdage små nakensnegler i vakre farger i tanga. Både grillplassen og stabburet er hyggelige sosiale møteplasser før og etter dykk

Kart - Google

Kunstige rev og hummerhus

Vi har satt ut hummerhus og klubbens ungdommer har sammen med erfarne dykkere støpt, bygget og satt ut kunstige rev på 2-10 meters dybde. Her er det artig å følge utviklingen av fiskelivet under vann, gjennom ulike årstider og fra år til år. Småfisk svømmer ut og inn gjennom hullene i revene. Hummerhusene gir beskyttelse for hummer. Stor torsk søker også ly her for å sove. Gjennom dette prosjektet ønsker vi å bevisstgjøre om livet i havet og bidra til et rikere marint liv i Indre Oslofjord. Det kunstige revet og hummerhusene er en fin måte for å konkretisere klubbens klimaengasjement.

Bilder

Aktiviteter

Vi har 100 medlemmer i alderen 7 – 75 år. Klubbdykk gjennomføres to ganger i måneden så sant det ikke er klubbtur, ryddeaksjon eller annen klubbaktivitet. En mandag kveld og en lørdag på dagtid året rundt er det klubbdykk. Disse legges ut som arrangement blant annet på Facebook gruppa til Røyken Sportsdykkerklubb. Dette er en åpen gruppe. Klubben er også på Instagram.

Klubbdykk - datoer

Dykkeplasser i nærområdet

Det er mange flotte dykkeplasser i nærområdet vårt. Noen kommer vi til med bil. For å komme ut på øyer, holmer og skjær i Indre Oslofjord bruker vi klubbens båt, en Pioner Multi. Den er ypperlig til dykking. I tillegg har vi gummibåten som har plass til noen fridykkere eller et par apparatdykkere med fullt utstyr.

Dykkepedia

Miljøengasjement

Medlemmenes har et sterkt miljøengasjement. Derfor er klubben opptatt av et reint hav og gjennomfører en årlig storaksjon med rydding i en havn i nærområdet. På flere av ryddeaksjonene har vi samarbeidet med nærliggende dykkeklubber og dykkesenter. I tillegg deltar både barn, unge og voksne dykkere på mindre ryddeaksjoner med fjerning av marint søppel. I samarbeid med andre, har vi fjernet mange tonn med marint avfall i løpet av få år. Sammen med Asker kommune rydder vi bukter og badestrender for stillehavsøsters. 


Da Kystverket i 2021 kom med forslag om ny kystled vest for Håøya, engasjerte RSDK seg for å stoppe dette forslaget fordi det medfører store inngrep både kulturhistorisk, for marint liv under vann på jetèen («Muren») og i forhold til friluftslivet på og i Indre Oslofjord. 


NDF - Ryddeaksjoner 2022

Framover

Klubbens medlemmer ble høsten 2021 invitert til et møte for å delta i en prosess der man kunne påvirke RSDKs satsningsområder framover. Det er enighet om at stor aktivitet med mange fridykkerkurs for barn og unge, jevnlige klubbdykk, ryddeaksjoner og årlig klubbtur skal fortsette. Tre prioriterte utviklingsmål ble flere instruktører, temakvelder og leder barn og unge. 


UV-foto er gjennomført som workshop med teori, dykking og tilbakemelding. Lærerikt, sosialt og hyggelig. Temakveld om beredskap, med fokus på å være forberedt, å kjenne seg selv, mentalt fokus og komfortsoner har gitt inspirasjon og ettertanke til mange. Utdanning er også et interessant tema for en klubb som ønsker flere instruktører. Det inviteres til temakveld eller emnedykk to til fire ganger i året.


Det er artig at vi har bidratt til at Norge har fått verdensrekord i antall personer som flyter tre minutter på samme tid. Vi registrerte oss, og den 5. juni 2021 deltok 42 personer på Fagertun! Å kunne flyte er det viktigste for å overleve i vann!


Mer informasjon

Medlemmene våre har mange ulike sertifikattyper. Vi har som mål å være en inkluderende dykkeklubb! Klubbens instruktører har utdanning innen CMAS og gjennomfører CMAS kurs både i fridykking og apparatdykking. Mange av klubbens medlemmer har tatt dykkerkurs andre steder, har andre typer sertifikat og alle ønskes velkommen som medlem!


Det er årlig klubbtur til Nevlunghavn ei helg i mai. Da leier vi hytter på Gurvika Feriesenter. Både fridykkere og sportsdykkere deltar. I august har ofte vi fridykkercamp i Oslofjorden, gjerne på Bergholmen ved Håøya. En ettermiddag i måneden i sommerhalvåret legges det opp til fridykking utendørs for barn. For ungdom planlegges det fridykking ute en lørdag eller søndag i samme periode.


Jenter og dykkedamer fra 16 år og oppover med minimum CMAS * sertifikat (fridykking eller apparatdykking) eller tilsvarende inviteres til årlige jentedykketreff rundt i landet.


Klubben har en ny stasjonær kompressor og to bærbare kompressorer. Hvis man betaler medlemskap som hovedmedlem, kan man fylle luft gratis. Alle medlemmer kan låne fridykkerutstyr gratis hvis man bidrar til godt vedlikehold av utstyret.


Klubbens styre og kontrollkomiteen velges på årsmøtet. Alle er på valg hvert år. Vi har båt- og utstyrsgruppe, HMS-ansvarlig, ungdomsgruppe og politiattestansvarlig.


Klubben er representert på NDFs Dykketinget og på dykkeledermøtet


Vi har fått midler fra Sparebankstiftelsen, Gjensidigestiftelsen, Handelens Miljøfond, Asker kommune, Asker Idrettsråd, NIF og NDF til mye flott utstyr. 

Share by: